Sfaturi pentru o alimentație sănătoasă. Tu decizi ce mânăncă copilul tău!


Alimentația sănătoasă a ajuns un subiect controversat. Toată lumea încearcă să mânănce cât mai sănătos, eco, bio. Aceste cuvinte le auzim des din gurile mamelor, doctorilor, nutriționiștilor. Ca mame începătoare ne trezim că nu știm ce cale să alegem. Suntem trase într-o parte și în alta. Fără dulciuri? Fără prăjeli? Fără cumpărături din supermarket?

Fără cartofi prăjiți? Biscuiți doar cu carob? Fără dulciuri din comerț? Doar preparate cu stevie? Presiunea e uriașă și când apare mama ȘTIE-TOT, care are grupul ei de nutriție, care dă de pământ cu mamele care dau cartofi prăjiți copiilor sau ceva dulce și le ceartă de ce nu se informeză, făcându-le să se simtă cele mai rele mame.

Sfatul meu? Echilibru. Copilul poate mânca din toate atât timp cât mama se asigură că este un echilibru. Și cartofi prăjiți și dulce și tot ce vrea el. Până la urmă noi decidem ce mănâncă copilul nostru.

Pentru mămicile aflate la început de drum am pregătit niște sfaturi:
  • o alimentaţie sănătoasă este o alimentaţie diversificată;
  • diversificarea începe la 6 luni la copilul alăptat şi la 4 luni la copilul hrănit cu lapte praf;
  • după vârsta de un an, masa pe care o consumă copilului trebuie să fie la fel cu masa adultului, adultul având grijă să pregătească un meniu cât mai sănătos şi variat;
  • conform ultimelor informaţii de la Congresul de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie ce a avut loc în octombrie 2018, prima masă care se introduce la începerea diversificării este cea de la prânz şi constă în legume şi carne de pui adăugată treptat; urmată de cea de seară, ultima masă introdusă fiind cea de dimineaţă;
  • alergenii nu se mai introduc în alimentaţie după vârsta de un an, ci odată cu începerea diversificării la 4, respectiv 6 luni, după caz; 
  • este benefică introducerea alergenilor odată cu începerea diversificării, deoarece copilul este sub protecţia laptelui matern sau a laptelui praf;
  • alergenii se introduc treptat şi în cantitate foarte mică;
  • gustarea se introduce în meniul copilului abia după 10 luni;
  • deoarece laptele încă mai stă la baza alimentaţiei copilului, la începutul diversificării, este necesară administrarea unui supliment de fier timp de o lună, pentru a atinge un nivel optim de nutrienţi, doza fiind recomandată de medicul care urmăreşte dezvoltarea copilului (la copiii alăptaţi);
  • la copiii prematuri e nevoie de acest supliment de fier începând cu vârsta de 4 luni;
  •  indiferent dacă mama alăptează şi ia un supliment de fier, copilul tot va avea nevoie de o doză suplimentară, deoarece cantitatea ce provine de la mamă ajută, dar nu e suficientă;
  • copilul va mânca întotdeauna doar cât are nevoie, insistenţele nu sunt necesare;
  • un copil nu este anemic dacă nu mănâncă absolut tot din castron, singura modalitate de a determina anemia unui copil, o reprezintă analiza de sânge care indică un nivel redus de hemoglobină;
  • alimentaţia de bază trebuie să fie constituită din 40% glucide (pâine, cereale, paste), 35% fructe şi legume, 20% proteine (carne, lactate, ouă) şi 5% grăsimi;
  • alimentaţia se poate educa;
  • dulciurile pot fi oferite ocazional după vârsta de un an şi e preferabil să fie făcute în casă şi fără mult adaos de zahăr;
  • se poate spune că un copil refuză un aliment abia după ce i-a fost oferit de 15 ori;
  • cheia unei diversificări corecte este oferirea produselor care provin din medii cât mai apropiate de starea lor naturală.
Informațiile au fost date de doamna doctor Ioana Chiș în cadrul unei conferințe organizată de Medlife. Mai multe puteți citi aici

Mult succes! 

Foto: Pixabay

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Infrashpe Oradea. Un nou mod de a slăbi.