Trombofilia. Cauza sarcinilor pierdute? Află acum care sunt semnalele de alarmă.


M-am gândit să scriu acest articol şi să vin în sprijinul mămicilor care au pierdut una sau mai multe sarcini și încă nu au identificat cauzele. Trombofilia, o boală gravă care poate fi fatală, atât pentru bebeluș, cât și pentru  mamă, poate fi una dintre cauze. 

Ce este TROMBOFILIA

Este o boală ce apare ca urmare a unei predispoziții genetice, dar poate fi dobândită şi în cursul vieţii, și se caracterizează prin formarea de cheaguri de sânge. E o boală tăcută, cu simptome care pot fi trecute cu vederea de bolnav, putând fi puse pe seama altor boli, dar care afectează organismul în următoarele patologii: cardiologică, neurologică, oftalmologică, urologică, ginecologică și obstetrică. 

Prezența trombofiliei în sarcină poate avea consecințe grave

Riscurile sunt foarte mari şi se poate ajunge la desprinderea placentei uterine sau mai grav, la pierderea efectivă a sarcinii, dacă nu se urmează un tratament la momentul oportun. 

Semnalele de alarmă

De foarte multe ori simptomele sunt ușoare și din acestă cauză nu se pune diagnosticul, decât după una sau mai multe sarcini pierdute. Există totuşi anumite simptome severe, care nu trebuie trecute cu vederea și care ar trebui să determine gravida să apeleze de urgență la un ginecolog: 
  • umflări ale gambei sau coapsei ce pot cauza dificultăți de deplasare;
  • tulburări de respirație:
  • manifestări neurologice: amețeală puternică, pierderea echilibrului.
Unele simptome pot fi identificate de către medicul ginecolog la făt: 
  • dezvoltare nonconformă;
  • greutate mică, etc.

Depistarea bolii se poate face în urma efectuării unor analize de laborator specifice, recomandate de medicul ginecolog sau hematolog. Specialiști susțin că un simplu test de coagulare, coagulograma, nu este suficient pentru depistarea afecțiunii.

Tratamentul este personalizat în funcție de pacientă și de tipul de trombofilie diagnosticat.


Trombofilia nu conduce neapărat la cezariană. Dacă greutatea copilului este normală, se poate naște natural și fără complicații. Această decizie se ia împreună cu medicul care urmărește evoluţia sarcinii și știe ce este mai bine atât pentru mamă, cât și pentru făt.


Medicii ginecologi recomandă efectuarea analizelor specifice pentru a afla dacă sunteţi purtătoarea unei mutaţii genetice, înainte de sarcina, dar mai ales celor care au un istoric în familie cu acest tip de afecţiune sau mai multe sarcini pierdute, fără a cunoaşte cauza. Aceste analizele pot face diferenţa între viaţă şi moarte.

Dacă v-a plăcut acest articol puteţi intra şi pe facebook → Amely's Mum sau pe Instagram→Amely's Mum, pentru mai multe articole şi lucruri interesante.


Sursă foto: Pixabay
Surse de informare: www.csid.ro; www.reginamaria.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Am născut acolo: Loredana Iordache, Suedia