Vârsta potrivită pentru înțărcare. Oare ai ales momentul potrivit? Află acum!


Nu mă declar expertă, dar toate provocările prin care am trecut de când sunt mamă, mi-au adus pe lângă riduri și puțină experiență. Toate știm de că există multe grupuri de suport care încurajează și ajută mama să alăpteze, dar foarte puține grupuri care o ajută să înțarce ușor, fără consecințe și traume atât pentru mama cât și pentru copil. Înțărcarea este un proces la fel de important ca și începerea alăptării. Este nevoie de multă răbdare, atenție, încurajare. Este nevoie ca mama să fie ajutată să accepte că ceea ce face nu este greșit, ci e doar sfârșitul unei etape din viața ei și a copilului ei.

TREBUIE să alăptezi!


Presiunea pusă asupra unei mame care alăptează este inimaginabilă. În primul rând află că TREBUIE să alăpteze. Acest "trebuie" e pe buzele tuturor și e un mare chin să tot auzi asta mereu. Ajungi să îți pui întrebări: "Dar dacă nu pot?", "Dar dacă nu mă descurc?". Instant vine și răspunsul: "E un proces natural, nu ai cum să nu poți!". Da, procesul e natural, dar decizia de a alăpta sau nu, e personală și ar trebui respectat acest lucru.

În al doilea rând, oricum procedezi nu este bine. Dacă alăptezi  mai mult de un an ești privită ca o ciudată, dacă înțarci la 9 luni, ești o mamă rea care se pune prima în lista sa de priorități, să nu mai spun dacă alăptezi până la 2 ani sau înțarci după 6 luni, oricum ai face ești judecată de cei din jur, de cei care nu știu că tu continui să alăptezi deoarece copilul tău are alergii alimentare sau probleme de sănătate care îl impiedică să își ia nutrienții din mâncarea solidă sau de cei care nu știu că tu înțarci pentru că nu te mai poți ține pe picioare de oboseală și plângi în fiecare seară pentru că nu mai suporți să alăptezi.

Da, asta e adevărata față a alăptării! Nu e numai lapte și miere, cel puțin nu pentru toată lumea. 

Aud mame: "Atât am putut, simt că nu mai rezist! Am fost și eu acolo. Am fost aproape de o depresie urâtă. Mereu obosită, nervoasă, irascibilă, cu fierul și magneziul pe noptieră, cu amețeli, cu procese de conștiință groaznice. Am zis că nu mai rezist la 1 lună, la 2, la 4, la 6, 9, 12 luni și am înțărcat la 13 luni. Atât ma putut, am simțit că nu mai rezist. Am primit suport și am ieșit din toate grupurile de suport pentru alăptare. Unele femei sunt atât de agresive, atât de pornite, atât de subiective. Nu suntem la fel, nu procedăm la fel. Oare de ce suntem așa rele unele cu altele? 

Extremismul nu duce la nimic bun!

Niciodată nu a dus! Nu trebuie să existe un TREBUIE, nici un NEAPĂRAT sau un ÎNDURĂ. Nu trebuie să sacrifici și ultimul strop de energie din tine pentru copil. Nu, chiar nu trebuie. Toate ne iubim copiii, toate am face orice pentru ei, dar nu cu orice preț. Credeți că bebele are nevoie de o mamă mereu irascibilă sau mai rău, bolnavă? Sigur că nu! E important să avem grijă și de noi. Dacă simți că este momentul să îl înțarci, înțarcă-l! Nu căuta confirmare, ci caută sprijin și informații de calitate. 

Care este vârsta potrivită de înțărcare?

Nu există așa ceva. Este o decizie atât de personală, încât nicio organizație sau instituție nu îți poate spune exact, doar îți poate recomanda. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea până la cel puțin vârsta de un an, chiar și doi ani, dar decizia îți aparține. Nu te lasă influențată de altcineva, alege ce e mai bine pentru tine și copilul tău și informează-te cum poți face asta ușor și frumos, compară avantajele și dezavantejele și decide tu, nu alții pentru tine. Alăptarea, dar și înțărcare pot fi două etape frumoase pentru tine. 

Amely's Mum. Grup de suport pentru mame.  Ajutor pentru înțărcare. 

Am decis să inițiez un grup pentru mămici. Acolo veți putea întreba orice legat de acest subiect și veți primi suport, recomandări din partea mea și a celorlalte mămici. Acest grup se vrea a fi și un grup de suport pentru mamele care încep procesul de înțărcare. Le voi ajuta cu tot ce pot și mă voi asigura că nu se vor simți niciodată neajutorate.  Click aici pentru a intra în grup!

Foto: Pixabay

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Am născut acolo: Loredana Iordache, Suedia