Sănătatea copiilor noştri depinde de noi! Obiceiurile bune se deprind în familie!


Obiceiurile bune se deprind în familie! Părintele are un rol important în viaţa copilului şi trebuie să constituie un exemplu de urmat în toate. Dacă un copil va vedea că mama şi tata se spală pe dinţi în fiecare dimineaţă şi seară, el va urma acest obicei toată viaţa şi la rândul lui îşi va învaţa copilul să facă la fel. Dacă un copil va primi de mâncare numai prăjeli şi dulciuri, îşi va păstra această deprindere chiar dacă este nesănătos şi are consecinţe grave asupra organismului său, pentru că aşa a văzut în familie şi aşa crede că este cel mai bine pentru el.


În acest articol vorbesc în calitate de mamă, nu de specialist şi expun probleme şi provocări pe care eu le-am avut. Nu o să înţeleg niciodată trendul următor: mama găteşte foarte sănătos pentru copiii ei, aceştia primesc mic dejun bogat în seminţe, inclusiv seminţe de chia, seminţe de in, migdale, dar ei, părinţii, consumă şuncă prijită, cu omletă şi ketchup. Această nu se consideră educaţie alimentară. Copilul va dori şi el şuncă şi ketchup şi va ajunge să urască seminţele de chia sau alte produse sănătoase, astfel neavând parte de beneficiile lor. E greşită total această abordarea şi duce spre extremism. Ori copilul va mânca total nesănătos, ori va avea grijă ce mănâncă devenind obsedat de cantităţi sau produse sănătoase, refuzând o alimentaţie corespunzătoare. 

O altă greşeală a mămicilor este interzicerea totală a dulciurilor. Dulciurile, sunt bucuria copilăriei, dar hai să recunoaştem şi a adulţilor. Nu pledez pentru oferirea dulciurilor din comerţ, dar pledez răspicat pentru oferirea copiilor a dulciurilor de casă. Amintirea compotului de prune făcut de bunica mea încă îmi aduce bucurie în suflet. Puţin acrişor, cu puţin zahăr, dulce, aromat, magnific, delicios. Nu vrei să foloseşti zahăr? Foarte bine! Ai numeroase alternative la îndemână, cum ar fi şi smochinele, izvor de sănătate, care dau gustul dulce, iubit de copii. Orice copil tânjeşte după dulciuri, aşa că alege să îi oferi ceva sănătos şi nu îl priva de această bucurie. 

Suntem datori ca părinţi, ca mame să le oferim tot felul de alternative, dintre cele mai sănătoase. Pastele sunt gustoase, aşa-i? Cum poţi face o variantă mai sănătoasă? Folosind paste integrale şi ingrediente de calitate. Adaugi carne, smântână de la producători locali, ciuperci proaspete, pătrunjel proaspăt şi ai parte de cea mai sănătoasă mâncare din lume. Vrea hamburger şi cartofi prăjiţi? Repede la cuptor pui felii de cartof dulce, stropit cu ulei de măsline şi oregano. În timp ce se prepară, pregăteşti chifla din făină integrală, împreună cu brânza proaspătă, sosul de roşii, nişte ceapă roşie şi o felie de şuncă şi ai parte de un deliciu numai bun pentru copilul tau. 

Nu fugiţi de fast food, ci oferiţi acestui timp de mâncare un loc în meniul vostru, dar sub o formă sănătoasă. Oricând poţi savura o shaorma sănătoasă, pizza sau paste. Totul depinde doar de imaginaţia şi creativitatea voastră. Voi decideţi ce drum să urmeze copilul şi ce fel de alimentaţie va avea. 

Încă de mic, copilul trebuie să experimenteze, să cunoască şi să recunoască alimentele care sunt sănătoase pentru el. Nu trebuie să mănânce merişoare sau caju deoarece sunt în trend, ci pentru beneficiile pe care le au. Pentru a ajunge la o alimentaţie sănătoasă e nevoie de puţină muncă. Poţi să îl convingi să mănânce sănătos, apelând un pic şi la creativitatea ta. Pregăteşte-i masa într-un mod cât mai atrăgător specific vârstei lui. După un anumit timp, copilul devine conştient de lucrurile din jurului lui, de alimentaţie şi va lua propriile decizii. Dacă vrei ca el să decidă bine, atunci educă-l din punct de vedere al alimentaţiei încă de la începutul diversificării. 

Subiectul poate fi dezbătut la nesfârşit şi fiecare poate considera că metoda lui e cea mai bună. Un lucru ştiu sigur, extremele nu fac bine niciodată, aşa că cel mai bine este sa ai o alimentaţie echilibrată.

Acest articol a fost scris pentru Super Blog, ediţia de toamnă.

Foto: Pixaby
Surse de informare: www.sanovita.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Ai înţărcat? Cum să scapi de sentimentul de vinovăţie. 5 sfaturi eficiente