O bucătărie demnă de o mamă-masterchef!



Bucătăria reprezintă pentru mine spaţiul în care gătesc, experimentez, râd, mă joc şi devorez preparatele care până la urmă ies bine. Îmi place să gătesc, dar această relaţie,  armonioasă între mine şi bucătărie nu a fost mereu aşa. Odată cu apariţia fetiţei mele Amalia, priorităţile s-au schimbat şi nu doar priorităţile, ci şi felul în care trăim, mâncăm sau facem cumpărături. Nevoită, am început să gătesc şi astfel din corvoadă, gătitul a ajuns o pasiune şi apoi o dependenţă. Atunci când vezi că o reţetă îţi iese bine, prinzi curaj şi încerci încă una şi încă una şi realizezi că începi să deţii şi tu, nu doar mama, bunica, sora, secretele unui preparat reuşit. Dacă ajungi chiar să şi găteşti, fără să cântăreşti fiecare ingredient şi  fără să te uiţi din 5 în 5 minute la reţetă, chiar te poţi numi masterchef.

Bucătăria la care visez eu e o bucătărie plăcută, confortabilă, dar şi funcţională şi cu un design aparte. Ca să te bucuri cât mai mult de spaţiu oferit, acest spaţiu trebuie împărţit pe zone. Aceste zone te vor ajuta să te organizezi mai bine şi îţi vor uşura munca:

  • Zona de depozitare. Mobilierul de bucătărie unde vei avea consumabile, alimente, veselă, tacâmuri, pahare, etc. Este recomandat să fie în apropierea zonei de curăţenie şi de gătit, pentru a uşura procesul de gătirea al preparatelor, dar şi procesul de curăţare.
  • Zona de gătit. La îndemână ai ustensilele de gătit şi pe această zona ai nevoie de o sursă de lumină generoasă. 
  • Zona de curăţenie. Va cuprinde chiuveta, eventual o maşină de spălat vase.
  • Zona de servire. Masa şi scaunele de bucătărie.
Ce am în vedere când îmi organizez bucătăria:

  1. Mobilierul de bucătărie. Optez pentru un set de bucătărie format dintr-o masă dreptunghiulară şi scaune confortabile. De ce o masă dreptunghiulară? Pentru că oferă mai mult spaţiu. Din punct de vedere al designului mobilierului de bucătărie, vreau ceva modern, aparte. 
  2. Vasele pentru gătit. În categoria aceasta intră: oale, tigăi, cratiţe, boluri pentru gătit. Despre oale aş putea scrie la nesfârşit. O mamă-masterchef trebuie să aibă: o oală straşnică de ciorbă, şi aici mă refer la una de 11 l, sau oala supranumită, "faci o dată şi ai trei zile", o oală pentru paste, care te ajută mult şi te scuteşte de timp pierdut, nervi, accidente, o oală sub presiune, cât mâncarea se găteşte, eu fac liniştită curat, o oală de 2 l, pentru încălzit, o oală specială pentru gătit orez, pentru a fi în trend şi o oală pentru cuptor, pentru tocane, sarmale, etc. Tigăile întră în aceiaşi categorie. Nu e destul să ai una. Tigaia pentru clătite, tigaia pentru prăjit, tigaia grill, tigaia wok, tigaia antiaderenta, etc., toate trebuie să fie frumos aşezate în zona de depozitare. Este recomandat sa utilizăm tigăile de ceramică deoarece păstrează gustul mâncării, consumă puţină energie, nu se zgârie, mâncare nu se lipeşte şi se găteşte într-un timp scurt. Cele mai bune boluri pentru gătit sunt cele din oţel inoxidabil, deoarece sunt practice, uşor de folosit şi curăţat. 
  3. Ustensilele de bucătărie. Mojare şi prese, răzătoare, strecurători, site, diferite tipuri de linguri, cleşti, etc. Nu trebuie să lipsescă dintr-o bucătărie, deoarece cu ele preparăm şi finisăm mâncarea.  Ustensilele sunt ca pantofii, niciodată nu ai destule şi mereu pare ceva nou pe piaţă. Unele sunt atât de inovative, încât te gândeşti cum ai putut trăi fără ele.
  4. Vesela şi tacâmurile. Savoarea unui preparat reiese şi din prezentarea lui, aşa că atât vesela cât şi tacâmurile au un rol important. Vesela de porţelan are o eleganţă aparte şi pe lângă că îmbunătăţeşte aspectul mesei, scoate în evidenţă şi mâncarea pregătită. Pe lângă prestanţă, o veselă de porţelan îţi va asigura şi rezistenţă la lovituri şi temperaturi ridicate. Dacă mă găndesc la cromatică, voi alege seturi cu modele şi neapărat culori care se regăsesc în bucătărie, ca să se integreze perfect în peisaj. Tacâmurile nu dau atâtea bătăi de cap, cele mai bune şi rezistente fiind cele din oţel inoxidabil. 
  5. Setul de cafea. Suntem mari amatori de cafea. Avem un ritual în fiecare dimineaţă, un espresso simplu însoţit de o brioşă şi planuri pentru o noua zi. Pentru ca acest moment să fie fară cusur, voi opta pentru un set colorat, din porţelan, din care să îmi beau cafeaua cu drag şi care cu siguranţă îmi va face dimineaţa mai frumoasă. 
  6. Gadgeturi bucătărie. Tot ce face gătitul mai uşor şi scurtează timpul de pregătire sau gătire este binevenit. Este neapărată nevoie de un cântar de bucătărie, de un termometru pentru carne, de o cană gradată de silicon, un storcător de citrice ş.a.m.d. Toate aceste gadgeturi vin în ajutorul tău şi vestea bună este că mereu apar altele noi, mai sofisticate şi cu tot mai multe funcţii. 


Lista poate continua la nesfârşit, deoarece nu cred că vreodată o să spun că am de toate în bucătărie, cum niciodată nu o să recunosc că am suficienţi pantofi. Într-o bucătărie nu trebuie neglijate nici olivierele, tocătoarele, şerveţelele, prosoapele, cutiile de organizare şi depozitare, etc. În fiecare zi dacă vrei este ceva de cumpărat pentru bucătăria ta, sau cel puţin aşa se întâmplă în cazul meu. Eu sunt în continuă căutare şi perfecţionare.

În viziunea mea aşa arată bucătăria de vis. Confortabilă, luminoasă, plăcută, caldă, colorată, dotată cu toate ustensilele posibile şi pregătită mereu pentru următoarea provocare. Trebuie amenajată cu atenţie, dăruire şi cu lucruri de calitate, ca să devină sanctuarul în care pregăteşti bunătăţi pentru familia şi prietenii tăi. 



Bucătăria ta ideală cum arată?

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018, ediţia de toamnă.



Foto&surse de informare: www.somproduct.ro



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Infrashpe Oradea. Un nou mod de a slăbi.