Cum îmbini arta cu ingineria pentru o casă ideală.



Fiecare pornim cu idei bine definite atunci când dorim să ne construim o casă. Unii vor o casă cu un garaj mare, alţii cu un dressing încăpător, multe geamuri pentru a se bucura de lumină naturală, un loc de relaxare, un loc de joacă şi tot aşa mai departe. Câţi oameni atâtea idei! Stresul mai mare provine de la gândurile pe care ţi le faci întrebându-te dacă acei constructorii pe care i-ai ales au înţeles exact ce îţi doreşti sau dacă va ieşi exact cum ai visat, pentru că de multe ori ce e pe hârtie nu corespunde cu realitatea. Nu e nimic mai neplăcut decât să realizezi că cerinţele, nevoile, ideile tale nu au fost respectate, sau să trebuiască să faci anumite concesii, compromisuri pe care nu ţi le doreai. 

Cum arată o casă ideală pentru mine? 

În primul rând, îmi analizez viaţa şă văd unde mă situez, deoarece casa pe care o voi construi trebuie să fie un spaţiu pe care îl voi iubi, adora, folosi, cu bune şi cu mai puţin bune, pentru că oricât aş încerca, căuta, perfecţiune nu există decât în zâmbetul inocent al unui copil. Trebuie să fie un spaţiu facil, eficient, organizat, uşor de utilizat, care să răspundă necesităţilor mele, pentru că o casă nu o faci pentru o lună, ci pentru o viaţă. 

Am o familie formată din patru membrii, cu tot cu mine. Am un copil şi o pisică care au nevoie de spaţiu, dotări speciale. Nu îmi doresc o casă foarte mare, dar îmi doresc o casă bine gândită, folosind fiecare părticică din cadrul ei, oricât de mic ar fi el.

Casa mea ideală va avea două nivele. Partea de jos, parterul, va fi compus dintr-o bucătărie spaţioasă în care să mă pot desfăşura liniştită, împărţită la rândul ei în două. Va fi partea funcţională, dacă pot spune aşa, cu zona de gătit, zona de depozitare, zona de curăţenie, zona de preparare şi partea boemă a bucătăriei cu zona de dining, unde vom servi masa şi ne vom bucura de timpul petrecut în familie. La noi, momentul servirii preparatelor e un timp sfânt, deci nu pot concepe ca bucătăria mea să nu aibă parte de această zonă. Această bucătărie e necesar să aibă o ieşire spre curte, unde ne putem delecta cu bucate gustoase în aer liber, când vremea ne permite dar şi pentru ca pisicuţa noastră să poată ieşi afară ori de câte ori va dori.
Vom completa parterul cu un living imens, cu geamuri mari şi care să fie neapărat lângă bucătărie, dar nu ca un open space, ci delimitat de o uşă. Şi vă spun şi de ce! Pisica noastră nu poate rezista bucatelor incredibil de delicioase pe care le fac şi uneori mai atentează la ele, iar deoarece gătesc în fiecare zi, nu aş vrea ca mirosul să ajungă în living. Cum mai pot surprinde musafirii, dacă ei vor ştii dinainte ce am pregătit?!
Dormitorul nostru, al adulţilor va fi tot pe acest nivel. Cum va fi? Spaţios, cu un dressing mare, cât să ajungă pentru mine şi soţul meu şi cu o ieşire spre o terasă unde ne vom relaxa după ce adorm copiii. Nu o să fiu aşa rea, o să îi ofer şi lui un colţişor pentru lucrurile sale. Aaa, da! Aş mai vrea dacă se poate ca dressingul, chiar dacă face parte din dormitor, să fie separat de încăpere. Are rost ce zic? Trebuie doar să găsesc un arhitect care să răspundă afirmativ cerinţelor mele.
Nu am uita şi de baie, de fapt două! Una mare, mare, cu cadă, pentru a se bălăci pitica mea şi cu cabină de duş, pentru momentele când nu ai timp de spumă şi lumânări parfumate. Cealaltă baie mai mică, de servici, ce poate fi utilizată de către oaspeţii noştri. Cam atât la parter.
Spre nivelul unu, vor urca nişte scări superbe, dar sigure, deoarece nu aş vrea ca pitica mea să se accidenteze sau eu la bătrâneţe să îmi rup piciorul. Ajunşi la etajul unu aş vrea trei dormitoare şi o baie nici mare, nici mică. Un dormitor pentru piticuţă, unul pentru pisicuţă. Aaa, nu! Am greşit! Ea doarme cu noi. Al doilea dormitor pentru al doilea pitic sau piticuţă care va sosi în viitorul nu prea apropiat, dar e în plan, iar al treilea dormitor pentru oaspeţi, deoarece mai apelam la bunici, pe post de bone. Mai trebuie şi omul să meargă la o nuntă sau la o cină romantică. Suntem părinţi moderni, implicăm bunicii în creşterea copiilor! Neapărat dormitorul oaspeţilor, trebuie să fie lângă camera copiilor, astfel încât bunicii să audă dacă piticuţa are nevoie de ceva. 

În mare, simt că mi-am scris toate dorinţele, ideile, nebuniile, ascunse acolo undeva în inima şi mintea mea, adunate dea lungul anilor şi care răspund veşnicei afirmaţii: " Lasă că la casa mea o să fac cum vreau eu!"

Tot ce am nevoie acum este să găsesc un birou de arhitectură, care să îmi asculte toate dorinţele şi ideile şi să le pună în aplicare exact cum am visat. Mulţi arhitecţi pot face un plan de casă, dar puţini pot cuprinde în el esenţa ideilor şi doleanţelor clientului.


Proiecte de casă poate face oricine, dar cu ajutorul unui birou de arhitectură vei avea parte de o gamă de servicii de proiectare rezidenţială, compusă din: arhitectură, structură, instalaţii. Ai nevoie de cineva care să îţi spună cum să obţii un aviz de gaze naturale pentru autorizaţia de construire sau ce este, cât costă, cum se obţine un extract de carte funciară. Pentru mine aceste termene sunt în chineză şi ştiu că am mare nevoie de un ajutor specializat. Nu râmâne decât să apelez la cei de la AIA PROIECT, care se ocupă cu amenajarea, reamenajarea sau chiar renovarea caselor, apartamentelor, birourilor, prin furnizarea celor mai bune soluţii pentru amenajare, dar şi suport pe parcursul avizării, autorizării, modificării sau punerii în practică, achiziţionării materialelor sau a mobilierului, urmăriri lucrărilor de execuţie, astfel încât tu să fii liniştit, fericit, împăcat cu alegerile tale.



Cum arată casa ta ideală?


Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2018, ediţia de toamnă.

Foto&Surse de informare: aia-proiect.ro





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Am născut acolo: Loredana Iordache, Suedia