20 de sfaturi pentru o înțărcare frumoasă și ușoară

Înțărcarea se face doar la momentul când tu simți că ești pregătită pentru acest pas și când copilul tău mânăncă destul de bine mâncare solidă plus apă sau lapte de vacă, capră, praf. Un copil dependent de țiți e mai greu de înțărcat, de aceea e nevoie de multă răbdare și înțelegere din partea ta.
  1. Alege o înțărcare blândă, pe parcursul mai multor luni, în aproximativ 2-3 luni vei reuși. 
  2. Ai răbdare cu puiul tău. Permite-i să se acomodeze cu schimările survenite. Un bebe învățat cu alăptarea la cerere normal că va plânge atunci când nu i se va mai oferi oricând sânul.
  3. Scoate-i câte o masă. Treptat. Prima dată cea de dimineață, după un timp cea de la somnul de amiază, după cea de la somnul de seară și ultima masă care se scoate este cea din timpul nopții. Este și cea mai dificilă de scos, pentru că bebelușul este obișnuit să sugă de câte ori vrea în timpul nopții. 
  4. Nu trece rapid de la o scoaterea a mesei la alta. Dacă ai reușit să îi scoți masa de dimineață, a doua zi nu continua cu scoaterea celei de la somnul de amiază. Ai răbdare, dă-i timp să se acomodeze, o săptămână, două, tu vei simți clar când e pregătit pentru următoarea.
  5. Pentru a-l face să uite de masa scoasă, ocupă-i atenția cu altceva, joacă, o gustarea, un biscuite, un fruct, o plimbare.
  6. Oferă-i mereu apă, pentru a fi hidratat. Ceaiul nu reprezintă o alternativă, e folosit doar în scop terapeutic.
  7. Fii fermă în decizia ta. Dacă ai decis să urmezi drumul acesta, păi urmează-l. Nu da înapoi ori de câte ori copilul plânge. 
  8. E adevărat că bebelușul se liniștește  mai ușor la sân, dar asta nu e scuză pentru a îi oferi sânul non-stop. Părerea mea, un copil peste un an, un an și jumătate nu ar trebui să stea mereu la sân. Ar trebui să aibă 3 mese pe zi plus 2 gustări. 
  9. Dacă acceptă doar 6-7 linguri de mâncare, poate doar atât are nevoie în acel moment, Nu e nevoie să îi oferi și sânul. Va mânca la următoarea gustare sau masă. Niciodată un bebeluș nu va refuza sânul și altfel nu te mai mira de ce nu vrea să mânânce la următoarea masă. 
  10. După un an poți introduce liniștită laptele de vacă sau capră, maxim 500 ml pe zi. Amalia încă savura țiți noaptea când i-am introdus laptele de vacă. Am mărit cantitatea treptat, 100 ml, 150, 200, 250 și așa mai departe, până am ajuns la 500 ml pe zi în două mese, 250 ml la o masă. Eu I l-am oferit când încă sugea în locul mesei pe care o scoteam. Laptele de capră nu I l-am oferit pentru nu a acceptat nici iaurtul de capră.
  11. Nu îți lăsa copilul la bunici, mătuși, etc când decizi să nu-l mai alăptezi. Doar tu împreună cu tatăl îi puteți oferi alinarea în acel moment. Ține-l în brațe, alintă-l, mângâie-l, pupă-l, cântă-i. Asigură-l că ești acolo și vei fi mereu, chiar dacă țiți nu mai e. 
  12. Nu îl înțărca doar pentru că îți spune cineva. Nu ceda presiunii celorlalți. Decide asta doar dacă îți dorești. Dacă mă luam după gura lumii, Amalia era înțărcată de la 3 luni. 
  13. Dacă ai înțărcat, nu îi mai oferi sânul bebelușului. Gândește-te câtă confuzie și suferință vei cauza. Să nu mai spun că va trebui să reiei procesul de la punctul zero. Ceea ce nu e deloc ok, nici pentru tine, nici pentru bebelușul tău.
  14. Nu te teme. Există viață și după țiți. Există papa bun, fructulețe, legume, lapte, apă, brioșe, etc.
  15. Bucură-te de faptul că ai alăptat. A fost o etapă plină de beneficii, clipe minunate, bucurie. Nu lua înțărcarea ca pe o dramă. Urmează prima zi la grădiniță, școală și multe altele. S-a sfârșit doar o etapă. Urmează alte zeci.
  16. Cere ajutorul dacă simți nevoia. Uneori e mai greu pentru mamă, decât pentru bebe.
  17. Ai grijă de sânii tăi. Ei încă produc lapte după înțărcare. Au nevoie de îngrijire specială. 
  18. Răbdare, răbdare, răbdare și mult calm. E nevoie de aceeași răbdare pe care ai avut-o la începutul alăptării.
  19. Pentru cei obișnuiți să fie adormiți la sân, e nevoie de găsirea unei alternative de adormire. E posibil ca înțărcarea să dureze mai mult. Poate ajuta mângâiatul pe spate sau legănarea ușoară a fundulețului, cântatul. 
  20. Alăptatul e o etapă grea, oricât de minunată e, așa că vă felicit că ați alăptat un an, doi, trei, etc. Sunteți cele mai bune mame pentru bebelușii voștri! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Refuzul mâncării în timpul erupției dentare

Mucii și erupția dentară. Au vreo legătura? Mit sau adevăr?

Am născut acolo: Loredana Iordache, Suedia