Aşteptări realiste privind somnul bebeluşuluiCitind mai multe articole despre somnul bebeluşului, dar ţinând cont şi de experienţa mea cu Amalia o să vă prezint nişte informaţii realiste despre somnului bebeluşului.
Bebe Nou Născut
Bebe doarme cel mai bine în braţe la mami sau chiar pe mami. Amalia a dormit când pe mine, când legănată pe picioare ziua şi noaptea lângă mine în pat, nu am dormit despărţite o noapte de când s-a născut.

Când e aşa mic bebe nu face diferenţa între zi şi noapte, aşa că va trebui să îi faci un program şi să-l respecţi. Noi marcam seara prin plimbare, băiţă, ţiţi şi pe la 9-10 somnic. Respectam programul şi îl respectăm şi acum la 9 luni, Amalia adoarme undeva la ora 10.

 Nu am avut treabă să se trezească noapte, decât pentru ţiţi. Până la 3 luni, ciclurile de somn erau foarte scurte şi Ama trebuia alăptată frecvent. Adormea la 9 şi păpa ţiţi la 12, 3, 6, 9, cu mici schimbări de la seară la seară. În primele 3 luni bebeluşii cam asta fac mănâncă şi dorm , undeva la 17-19 ore pe zi.
Bebe 3-4 luni
Eiii, începe o perioadă minunată, bebe doarme mai mult noaptea şi se trezeşte de 2-3 pentru ţiţi. Începi să te odihneşti şi să te crezi în stare de al doilea bebe.

Spui tuturor cât de minunat e să ai un bebe şi că ai cel mai cuminte bebe. În perioada asta Ama se culca pe la 9 și se trezea pentru ţiţi la 3 şi 6. Pfff ce dor mi-e de acele nopţi.
Bebe 4-5 luni
Cam de la 4 luni apare regresia somnului, care pentru mine a fost un coșmar. Multe treziri pe noapte și dimineața eram un zombi.

Vârsta de 4 luni este un punct cu repere importante de dezvoltare și de aceea apar treziri frecvente noaptea. Un pic cam grea perioada😁
Bebe 6-9 luni
Destul de multe treziri pe timp de noapte. Este o perioadă dificilă cauzată de apariția dințiilor și de achiziții importante.

La noi au fost seri când s-a trezit doar de 2 ori pentru țiți și seri când am avut și 10 treziri. Deci a fost undeva între fericire și frustrare te obișnuiești cu orice, dar cu lipsa de somn mai greu.
Bebe 9-12 luni
Noi suntem în această perioadă. Îmi seamană cu cea de la 4 luni. Cel puțin 4-5 treziri în fiecare noapte, ori pentru țiți, ori pentru plâns. Sună a regresie a somnului din nou plus anxietate de separare.

Seara adoarme numai cu mine și plânge neconsolat dacă o las cu tati. Înainte mă bucuram seara de un duș, un film, jumătate de oră de liniște în timp ce tati o culca, dar toate astea s-au dus. Oare când o să dorm o noapte întreagă?

Foto: Unsplash

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Totul despre alimentaţia copilului

Nu îţi obliga copilul să îşi împartă lucrurile!

Cum ne descurcăm cu problemele respiratorii în sezonul rece. Produse, sfaturi şi recomandări.